Resepi Kuih Pau

Jom kita belajar cara membuat kuih pau yang mudah dan menarik. Terdapat 2 jenis inti saya sediakan disini untuk anda cuba.

Bahan Doh Pau:
500 g tepung gandum
1/2 cwn gula
1/4 cawan minyak
1 1/4 cawan air
6g instant yeast
2sk baking powder

1. satukan gula dgn air. kacau sehingga air larut
2. masukkan yis ke dlm tepung, gaul rata
3. masukkan minyak dan gaul hingga sebati.
4. masukkan bancuhan air dan gula sedikit demi sedikit utk mdapatkan doh tidak melekat d mangkuk. tambah gandum jika doh masih melekat di mangkuk.
5. uli sehingga licin dan lembut. buat bntuk bulat dan tutup mangkuk dgn tuala lembab. biarkan seketika supaya doh naik 2x ganda
6. setelah doh naik, tumbuk2 doh utk keluarkan angin.. bahagikan kpd beberapa bahagian dan bulatkan. rehatkan selama 10mnt utk naikkan dia skali ganda lagi
7. ambil sebiji doh, ratakan di atas tangan dan ltkkan inti di tengah. tutup rapat2. letakkan kertas segi empat sebagai alas. biarkan selama 5 minit.
8. kukus dgn api kuat kuat selama 15-20mnt. masa tgh kukus jangan buka penutup kukusan dan disyorkan membalut penutup menggunakan kain utk menddapatkan hasil yg comel.
resepi kuih pau

Bahan-Bahan Inti Kentang:
2 bji kentang- potong dadu kecil, rebus hingga empuk
1 cawan isi ayam dpotong kecil
1 camca besar rempah kari daging. boleh lebihkan ikut selera
1/2 camca besar rempah kurma- tk letak tkpe
1 bj onion di dadu
* 2 ulas bwg putih
* 1/2 inchi halia
(bahan bertanda * ditumbuk lumat)
garam dan gula secukup rasa
1 tangkai daun kari
1 btg kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1/2 cawan air

1. panaskan sedikit minyak dlm kuali. tumis bawang besar, daun kari, kayu manis, bunga lawang, bwg putih, halia hingga naik bau.
2. masukkan rempah kari dan kurma, kacau. masukkan air dan ayam. kacau.
3. masukkan kentang, gaul rata.
4. biarkan mendidih seketika. bila sudah pekat tambahkan perasa seperti garam dan gula.kacau rata sehingga kering.

Bahan-Bahan untuk Filling Coklat:
250ml susu sejat
180ml air suam
180gm gula
60g butter
60g serbuk koko
70g tepung jagung
1sk esen vanila
1. campurkan susu, koko, air suam dan tepung jagung. kacau sebati
2. masukkan gula dan kacau sebati supaya tidak berketul
3. menggunakan api yg perlahan, kacau sehingga pekat
4. masukkan mentega dan esen vanila
5. kacau sebati dan tutup api. sejukkan

1 Response to "Resepi Kuih Pau"

  1. Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

    Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 39 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

    Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

    Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
    info@mytasteindonesia.com

    Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!

    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    ReplyDelete

Resepi dari website lain