Laksa penang merupakan makanan berkuah yang sangat popular di serata Malaysia terutamanya Pulau Pinang. Berikut merupakan bahan yang diperlukan dan langkah-langkah untuk menghasilkan laksa penang.
Bahan A
1 bungkus laksa kering
Bahan B
4 sudu besar lada kering*
3 labu bawang merah*
6 ulas bawang putih*
2cm halia*
5 biji cili padi*
10 ekor ikan selayang/ikan kembung (direbus dan dibuang tulang)**
6 keping asam gelugur
4 kuntum bunga kantan (dikerat 4)
1 genggam daun kesum
1cm belacan
3 sudu besar minyak
garam
perasa
2 liter air
Bahan C
Salad
Timun
Bawang besar
telur rebus
Kisar bahan yang bertanda *
Kisar sendirian bahan yang bertanda **
Langkah-Langkah Penyediaan
Kuah (Bahan B)
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah dikisar(yang bertanda *) sehingga naik bau
2. Masukkan ikan yang dikisar beserta 1 liter air putih.
3. Kemudian masukkan asam gelugur.
4. Seterusnya, masukkan bunga kantan, daun kesum, garam, dan perasa secukupnya.
5. Kacau sehingga mendidih.
Laksa (Bahan A)
1. Rendam sehingga kembang
2. Rebuskannya dalam tempoh 15-20 minit
3. Toskan.
Hiasan (Bahan C)
1. Hiriskan setiap satu halus-halus.
Laksa Penang sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba! :-)
Ni tgh famous skang ni kan..kena cuba ni..
ReplyDeleteWAJIB BACA ----> Kebaikan Dan Manfaat Kolagen Shaklee