Resepi kek batik sudah menjadi fenomena dalam kalangan anak muda masa kini. Hal
ini demikian kerana, penyediaannya agak mudah, dan tidak memerlukan kos
yang banyak dalam penyediaan bahan. Di tambah dengan rasa yang lazat,
tidak hairanlah ianya menjadi sebutan ramai. Berikut merupakan resepi kek batik yang saya cuba sendiri.
Bahan-Bahan
- 250g Biskut Marie (warna cream)
- 150g buttercup
- 1 cawan Milo
- 6 sudu serbok koko
- 4 biji telur
- 1/2 tin susu pekat manis
- 1 cawan air kosong
Langkah-Langkah
1. Patah-Patahkan Biskut Marie.
2. Masukkan milo, serbuk koko, telur, susu, air ke dalam kuali dan gunakan api sederhana.
3. Gaul hingga sebati, kemudian masukkan buttercup.
4. Gaul hingga pekat dan sekata, kemudian padamkan api.
5. Masukkan biskut Marie yang telah dipatah-patahkan dan gaul.
6. Mampatkan adunan yang telah siap digaul tadi ke dalam satu bekas.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk, dan sedia untuk dimakan.
Saya harap anda berpuas hati dengan resepi kek batik yang saya sediakan. Selamat Mencuba! :-)
Untuk banyak lagi resepi lain, anda juga boleh layari KongsiResepi.com sekarang.
Tuesday, 28 January 2014
Resepi Kek
Terima kasih berkongsi resepi. Nampak macam simple.
ReplyDeleteMaksimumkan Peluang Anda Untuk Hamil.
Baru try td....best...terima kasih kongsi resepi :)
ReplyDeleteTq kerana sudi lawati blog ini. :)
DeleteSy nk buat kejap lagi.. Hehe.. Tq
ReplyDeleteyayyyy nak buat jugak :-)
ReplyDeletebiskut marie tu bg tutup penuh ke ape?
ReplyDeleteTutup penuh macamana tu maksudnya?
DeleteBiskut jd lembut tak?
ReplyDeletetelurnye nk kena pukul dlu ke.
ReplyDeleteBoleh masukkan dalam adunan terus. Kacau sekali
Deletekalu x bubuh telur n serbuk koko tu leh x..lebihkan milo n susu pekat je..
ReplyDeleteBoleh jugk,tp takut terlebih sedapla.haha
ReplyDeletesalam, nak tanya, urgent ni nk buat utk bday mak saya 19 april ini. kalau tak pakai milo takpe ke? pelik tak rasa dia kalau harapkan koko + susu pekat tu sahaja? pls reply asap! thank you!! ^^
ReplyDeleteoh lg satu, kalau guna separuh butter separuh marjerin ok tak? apa beza result dia kalau pkai marjerin?
ReplyDeleteboleh ker kalau x pakai vanillla essence?
ReplyDeletethanks share resepi. sya penah buat b4 ni. tp jadi keras, nak potong pun susah. nanti nak try resepi sis pulal lah.
ReplyDeletehttp://falizaworld.blogspot.com/
Loyang brapa inci
ReplyDeleteterpulang jer..sbb biskut tu pun dipecah2kan..
ReplyDeleteku liza..keras tu sbb coklat banyak sgt kot..tu yang cepat keras
WAJIB BACA NI ----> Kebaikan Dan Manfaat Kolagen Shaklee
kalau nak pakai golden churn instead of buttercup boleh ke?
ReplyDelete👆👍👍
ReplyDeleteT.kasih kerana berkongsi resepi
ReplyDeleteJemput singgah:
http://vitashopped.weebly.com
terbaik
ReplyDeletesedap sangat
ReplyDeletesukatan ni untul berapa orang ya?
ReplyDeleteSEDAP2. boleh cuba resepi ni.terima kasih ye.
ReplyDeletejemput singgah blog saya :http://dirawanhartawan.blogspot.my/
wah enak resepnya.
ReplyDelete